Οστεοαρθρίτιδα Ποδοκνημική ‘Αρθρωσης
Η οστεοαρθρίτιδα της ποδ/κής άρθρωσης δεν είναι αρκετά συχνή. Εμφανίζεται συνήθως σα μετατραυματική οστεοαρθρίτιδα στα πλαίσια καταγμάτων στη περιοχή. Η θεραπεία στα αρχικά στάδια είναι συντηρητική, όπως σε άλλες αρθρώσει. Σε προχωρημένα στάδια η θεραπεία είναι χειρουργική, όπου ανάλογα της περίπτωσης γίνεται αρθρόδεση, ανοικτά ή αρθροσκοπικά, ή ολική αρθροπλαστική της ποδ/κής άρθρωσης .
Ρήξη Αχιλλείου Τένοντα
Με τον όρο «ρήξη αχιλλείου τένοντα» χαρακτηρίζουμε την λύση της συνέχειας του τένοντα πιο πάνω από την φτέρνα που μπορεί να έχει πλάτος ενός δακτύλου. Απ’ ευθείας τραυματισμός του τένοντα είναι σπάνιος καθώς συνήθως συμβαίνει σε τένοντες οι οποίοι έχουν υποστεί εκφυλιστικές αλλοιώσεις, συνέπεια τραυματισμών. Ο αθλητής στον οποίον συμβαίνει συνήθως, χαρακτηρίζει τον γεγονός λέγοντας ότι «κάποιος τον κτύπησε».
Βλαισός μέγας δάκτυλος – Το λεγόμενο «κότσι»
Η παραμόρφωση του βλαισού μεγάλου Δακτύλου, κοινώς “Κότσι” ή Hallux Valgus, είναι η πιο συχνή παραμόρφωση του μυοσκελετικού συστήματος. Πρόκειται για την δημιουργία κάλλου (bunion) στη έσω πλευρά της μεταταρσιοφαλαγγικής (ΜΤΦ) άρθρωση του μεγάλου δακτύλου, με συνοδό απόκλιση του μεγάλου δακτύλου προς τα έξω.
Η παραμόρφωση αυτή εμφανίζεται μόνο σε πληθυσμούς που φοράνε παπούτσια και υπάρχει οικογενειακό ιστορικό στο 60% των περιπτώσεων. Η παραμόρφωση συνήθως είναι προοδευτική, ιδιαίτερα όταν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό και μη φυσιολογική σχέση της ΜΤΦ άρθρωσης. Εμφανίζεται συνήθως και στα δύο πόδια.
Κάταγμα ποδοκνημικής
Τα κατάγματα αφορούν τα κατάγματα του κάτω πέρατος της κνήμης, που προέρχονται από άσκηση μεγάλης βίας, και τα κατάγματα των σφυρών, τα γνωστά αμφισφύρια κατάγματα που προέρχονται από στροφικό τραυματισμό. Η θεραπεία των καταγμάτων αυτών ακολουθεί των βασικούς κανόνες αντιμετώπισης καταγμάτων. Τα απαρεκτόπιστα κατάγματα θεραπεύονται συντηρητικά και τα περεκτοπισμένα κατάγματα με ανοικτή ανάταξη και οστεοσύνθεση. Τα πλέον συνήθη κατάγματα είναι τα αμφισφύρια κατάγματα, δηλ. κάταγμα του έσω και του έξω σφυρού και κατά βάση η θεραπεία τους είναι χειρουργική.
Αρθρόσκόπηση ποδοκνημικής
Η αρθροσκόπηση της ποδοκνημικής άρθρωσης, όπως όλες οι αρθροσκοπήσεις, είναι ελάχιστα επεμβατικές μέθοδοι διάγνωσης και θεραπείας προβλημάτων ή παθήσεων των αρθρώσεων.
Η επέμβαση αυτή περιλαμβάνει μικρές οπές στο δέρμα σαν πύλες εισόδου, από τις οποίες εισάγεται το αρθροσκόπιο, ένα όργανο με αρκετούς μικροσκοπικούς φακούς που συνδέεται με οθόνη, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα της εξέτασης της άρθρωσης με μεγάλη λεπτομέρεια. Από τις άλλες πύλες εισόδους εισάγονται αρθροσκοπικά εργαλεία οπότε η επέμβαση από διαγνωστική μπορεί να γίνει και θεραπευτική.