Βύρωνας  2107666572  |   Καρέας  2121055200 |   6937005996 |    info@iatroi-athina.gr

Greek English French German Italian Spanish

Εξάρθρημα ακρωμιοκλειδικής άρθρωσης

Η ακρωμιοκλειδική άρθρωση παθαίνει συχνά εξαρθρήματα. Αυτό παρατηρείται ιδιαίτερα στους ποδοσφαιριστές. Τα συμπτώματα είναι πόνος, ευαισθησία και προβολή του περιφερικού άκρου της κλείδας.

Σύνδρομο υπακρωμιακής τριβής – Impingement (Aκρωμιοπλαστική)

Το σύνδρομο υπακρωμιακής πρόσκρουσης ή προστριβής ώμου (τενοντίτιδα ώμου ή τενοντίτιδα υπερακανθίου ) είναι η συχνότερη αιτία πόνου και δυσλειτουργίας του ώμου. Οφείλεται σε πρόσκρουση της κεφαλής του βραχιονίου οστού (εικόνα 1) κάτω από το ακρώμιο (τη μικρή προεξοχή της ωμοπλάτης, που έρχεται μπροστά και πάνω από τον ώμο), κάθε φορά που σηκώνετε το χέρι σας πάνω από ένα ύψος ή το στρίβετε πέρα από κάποιο σημείο. Το αποτέλεσμα είναι να τρίβονται οι στροφείς τένοντες του ώμου και ο υπακρωμιακός ορογόνος θύλακος του ώμου (μια προστατευτική φούσκα) κάτω από την προεξοχή του ακρωμίου και να προκαλείται φλεγμονή (τενοντίτιδα ώμου) και πόνος.

Αρθρίτιδα της ακρωμιοκλειδικής άρθρωσης (Αρθρίτιδα Ώμου)

Η Οστεοαρθρίτιδα στην ακρωμιοκλειδική άρθρωση είναι μία όχι και τόσο συχνή οντότητα. Εμφανίζεται σε αθλητές ρήψεων αλλά επίσης και σε ηλικιωμένους ασθενείς. Πρόκειται για εκφυλιστικής μορφής αρθρίτιδα με δημιουργία διαβρώσεων στα οστά και οστεοφύτων, τα οποία καμία φόρα μπορούν να προκαλέσουν ρήξη στροφικού πετάλου. Τα συμπτώματα είναι πόνος στις κινήσεις του άνω άκρου κυρίως άνωθεν του οριζοντίου επιπέδου σε συσχετισμό με προσαγωγή, δηλ την μετακίνηση του ανυψωμένου άνω άκρου προς το αντίθετο χέρι.

Παθήσεις ώμου στα πλαίσια Ρευματοπαθειών

Οι ρευματοπάθειες, με κύριο αντιπρόσωπο τη Ρευματοειδή Αρθρίτιδα, είναι συστηματικές παθήσεις που προσβάλλου όχι μόνο τις διάφορες αρθρώσεις, αλλά επίσης και άλλα όργανα του σώματος. Έτσι λοιπόν μπορούν να προσβάλουν και την άρθρωση του ώμου. Η θεραπεία έγκειται αφενός στη συστηματική θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, και αφετέρου στη διόρθωση της βλάβης στον ώμο. Αυτή μπορεί να είναι υπακρωμιακή υμενίτιδα, ρήξη στροφικού πετάλου ή ακόμα προσβολή και καταστροφή της γληνοβραχιόνιας άρθρωσης, οπότε διενεργείται ολική αρθροπλαστική ώμου.

Αρθροσκόπηση ώμου

Αρθροσκόπηση είναι μια ελάχιστα επεμβατική χειρουργική τεχνική που εφαρμόζεται στις περισσότερες αρθρώσεις του σώματος για καλύτερη οπτική επαφή και γρήγορη ανάρρωση.

Η επέμβαση αυτή περιλαμβάνει μικρές οπές στο δέρμα σαν πύλες εισόδου, από τις οποίες εισάγεται το αρθροσκόπιο, ένα όργανο με αρκετούς μικροσκοπικούς φακούς που συνδέεται με οθόνη, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα της εξέτασης της άρθρωσης με μεγάλη λεπτομέρεια. Από τις άλλες πύλες εισόδους εισάγονται αρθροσκοπικά εργαλεία οπότε η επέμβαση από διαγνωστική μπορεί να γίνει και θεραπευτική.

Οι ασθενείς μπορούν να επωφεληθούν από αυτή τη “key hole surgery” γιατί έτσι δημιουργούνται μικρότερες βλάβες των ιστών, μείωση του χρόνου ανάρρωσης, λιγότερες ουλές και λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο, με σαφώς καλύτερη οπτική επαφή στο εσωτερικό της άρθρωσης.

Αποκατάσταση του πετάλου των στροφέων

Η βασική λειτουργία του στροφικού πετάλου έγκειται στην επικέντρωση της βραχιόνιας κεφαλής στην ωμογλήνη κατά τις κινήσεις του ώμου και κατά πολύ λιγότερο στην ανύψωση του άνω άκρου.

Οι τένοντες παρουσιάζουν ρήξεις μερικού ή ολικού πάχους. Οι ρήξεις αυτές είναι τραυματικής αιτιολογίας σε νέους ασθενείς και εκφυλιστικής μορφής σε ηλικιωμένους.

Οι εκφυλιστικές ρήξεις είναι αρκετά συχνές στους ηλικιωμένους και πολλές φορές χωρίς συμπτώματα. Αυτές οι ασυμπτωματικές ρήξεις είναι οι λεγόμενες «Λειτουργικές Ρήξεις», στις οποίες παρά το γεγονός της ύπαρξης ρήξης, ο ασθενής είναι σχεδόν χωρίς συμπτώματα. Ο λόγος έγκειται στην ύπαρξη ισορροπημένου ζεύγους δυνάμεων που σταθεροποιούν την κεφαλή στην ωμογλήνη. Αυτές οι ρήξεις κατά βάση δεν χρήζουν χειρουργικής θεραπείας. (Ασυμπτωματική Ρήξη στροφικού πετάλου)

Σύνδρομο υπακρωμιακής τριβής –Aκρωμιοπλαστική

Σύνδρομο υπακρωμιακής προστριβής υπάρχει όταν ο ασθενής στη προσπάθεια να ανυψώσει το χέρι αισθάνεται πόνο γύρω από τη περιοχή του ώμου.

Λέγοντας λοιπόν Σύνδρομο Υπακρωμιακής Προστριβής εννοούμε τη πρόσκρουση τού στροφικού πετάλου (οι μύες γύρω από τη κεφαλή του βραχίονα), στο ακρώμιο (οστού κάτω από το οποίο περνούν αυτοί οι τένοντες) κατά την διάρκεια των κινήσεων του άνω άκρου. Ειδικότερα στην απαγωγή και στη πρόσθια κάμψη (ανύψωση) με έσω στροφή.

Αποκατάσταση της αστάθειας του ώμου (Bankartlesion) / Εξάρθρημα Ώμου

Λέγοντας αστάθεια ώμου, εννοούμε την κατάσταση κατά την οποία η άρθρωση του ωμού εξαρθρώνεται ή παρουσιάζει συμπτώματα υπεξαρθρήματος δηλ. “αίσθημα ότι η άρθρωση φεύγει από τη θέση της”.

Η γληνοβραχιόνια άρθρωση (δηλ η άρθρωση του ώμου) είναι εκ φύσεως μία ασταθής άρθρωση αφενός, αφετέρου όμως παρουσιάζει τεράστιο εύρος κινήσεων. Γι αυτό το λόγο παρουσιάζει συχνά αστάθεια, δηλ τάση να εξαρθρώνεται.

Ασβεστοποιός τενοντίτιδα

H ασβεστοποιός Τενοντίτιδα είναι μία πολύ επώδυνη κατάσταση στον ώμο που χαρακτηρίζεται από πόνο σε κίνηση και σε ηρεμία. Η Ασβεστοποιός Τενοντίτιδα δηλ η εναπόθεση ασβεστώσεων μέσα στους τένοντες – ενδοτενόντια –γίνεται για πολλούς λόγους. Σε αυτή τη χρόνια φάση ο ασθενής παρουσιάζει ελαφρού βαθμού συμπτώματα υπακρωμιακής προστριβής ένεκα της διόγκωσης του τένοντα που συγκρούεται με το ακρώμιο.

ΙΑΤΡΕΙΟ ΒΥΡΩΝΑ

 Διεύθυνση

Χρυσοστόμου Σμύρνης 89 - 91 (ισόγειο)

Βύρωνας, Τ.Κ.: 16231

Χάρτης

 Τηλέφωνα

 2107666572

 6937005996

 2107666592

 E-mail

info@iatroi-athina.gr

kareas@iatroi-athina.gr

Φόρμα Επικοινωνίας

ΙΑΤΡΕΙΟ ΚΑΡΕΑ

 Διεύθυνση

Λεωφόρος Καρέα 78 & Αντωνιάδη 2

Καρέας, Τ.Κ.: 16233, 2ος Όροφος

Χάρτης

 Τηλέφωνα

 2121055200

 6937005996

 

 E-mail

info@iatroi-athina.gr

kareas@iatroi-athina.gr

Φόρμα Επικοινωνίας