Βύρωνας  2107666572  |   Καρέας  2121055200 |   6937005996 |    info@iatroi-athina.gr

Greek English French German Italian Spanish

Οσφυαλγία (Δισκοπάθεια)

Μια από τις περιοχές της σπονδυλικής στήλης με την μεγαλύτερη ευπάθεια είναι η οσφυϊκή (μέση). Με τον όρο οσφυαλγία αναφερόμαστε στον ισχυρό πόνο στην οσφή (μέση), ενώ ισχιαλγία είναι ο πόνος κατά την διαδρομή του ισχιακού νεύρου δηλαδή στους γλουτούς, στους μηρούς στους γαστροκνήμιους ενώ πολλές φορές συνεχίζει μέχρι τα δάκτυλα των ποδιών, βέβαια οι όροι έχουν γενικευμένο χαρακτήρα, δεν υποδηλώνουν την ακριβή αιτία του πόνου.

Κατάγματα σπονδυλικής στήλης

Τα κατάγματα της σπονδυλικής στήλης χρήζουν ιδιαίτερης εξέτασης, γιατί μπορεί να προκαλέσουν σοβαρότατες νευρολογικές επιπλοκές: στο εσωτερικό αυτής της οστικής δομής βρίσκεται ο νωτιαίος μυελός από τον οποίο εκφύονται τα νεύρα που ελέγχουν το μυϊκό σύστημα και συγκεντρώνουν την αισθητικότητα τον σώματος. Εάν το κάταγμα προκαλέσει κάκωση τον μυελού μπορεί να παρουσιαστούν παράλυση κι αισθητικές διαταραχές κάτω από το σημείο της κάκωσης. Ακόμα και τετραπληγία εάν εντοπίζεται στο ύψος της αυχενικής στήλης, ή και παραπληγία εάν εντοπίζεται χαμηλότερα. Υπάρχει, όμως, και κάτι άλλο εξαιρετικά σημαντικό που πρέπει να σημειωθεί: πολλές φορές η κάκωση στο μυελό δεν προκαλείται την ίδια τη στιγμή του ατυχήματος, αλλά εξαιτίας ακατάλληλης ενέργειας στην προσπάθεια παροχής πρώτων βοηθειών στο θύμα.

Σπονδυλόλυση - Σπονδυλολίσθηση

Η σπονδυλολίσθηση είναι μια πάθηση της σπονδυλικής στήλης με την οποία οι σπόνδυλοι γλιστρούν προς τα εμπρός ή προς τα πίσω σε σχέση με την επόμενο σπόνδυλο. Μπορεί να οδηγήσει σε παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης , καθώς και μια στένωση του σπονδυλικού σωλήνα (κεντρική σπονδυλική στένωση ) ή συμπίεση των νευρικών ριζών έξοδο.

Σκολίωση

Σκολίωση σύμφωνα με το National Scoliosis Foundation, ορίζεται η παραμόρφωση της Σ.Σ (Σπονδυλικής Στήλης), που δημιουργεί παρέκκλιση ή πλάγιο κύρτωμα κατά το μετωπιαίο και συχνά συνοδεύεται από στροφή των σπονδύλων κατά το εγκάρσιο επίπεδο.
Τα αίτια της σκολίωσης, η ηλικία εμφάνισης και η πρόγνωση ποικίλουν.

Κύφωση

Κύφωση είναι η υπερβολική αύξηση της (φυσιολογικής) κύρτωσης της θωρακικής περιοχής της σπονδυλικής στήλης (‘ράχη’). Είναι από τα πιo συχνά προβλήματα που μπορεί να παρουσιαστούν σε όλη τη διάρκεια της ζωής από την παιδική ηλικία και την εφηβεία έως τις προχωρημένες ηλικίες. Δυστυχώς είναι μία από τις πιo συχνές παθήσεις που παραμελούνται.

Δισκοπάθεια

Η δισκοπάθεια αποτελεί συχνό επώδυνο σύνδρομο, σε νέα και μέσης ηλικίας άτομα, που εντοπίζεται στην οσφυϊκή και αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης και οφείλεται σε πίεση των ριζών των νεύρων από τον μεσοσπονδύλιο δίσκο. Οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι αποτελούνται από ινώδη δακτύλιο και στο κέντρο από έναν πυρήνα με μαλθακή αλλά ασυμπίεστη μάζα. Ο ρόλος τους είναι να κατανέμουν ισομερώς και να αμβλύνουν (όπως το αμορτισέρ του αυτοκινήτου) τις πιέσεις που ασκούνται καθημερινά πάνω στην σπονδυλική στήλη, καθώς και να σταθεροποιούν τον έναν σπόνδυλο με τον άλλον. Ο όρος δισκοπάθεια επικράτησε επειδή δείχνει ότι πρόκειται για βλάβη του δίσκου παρά για παρεκτόπιση του πυρήνα.

ΙΑΤΡΕΙΟ ΒΥΡΩΝΑ

 Διεύθυνση

Χρυσοστόμου Σμύρνης 89 - 91 (ισόγειο)

Βύρωνας, Τ.Κ.: 16231

Χάρτης

 Τηλέφωνα

 2107666572

 6937005996

 2107666592

 E-mail

info@iatroi-athina.gr

kareas@iatroi-athina.gr

Φόρμα Επικοινωνίας

ΙΑΤΡΕΙΟ ΚΑΡΕΑ

 Διεύθυνση

Λεωφόρος Καρέα 78 & Αντωνιάδη 2

Καρέας, Τ.Κ.: 16233, 2ος Όροφος

Χάρτης

 Τηλέφωνα

 2121055200

 6937005996

 

 E-mail

info@iatroi-athina.gr

kareas@iatroi-athina.gr

Φόρμα Επικοινωνίας